Ozon Nedir?
Doğada gaz halinde bulunan, üç oksijen atomundan oluşan, keskin kokulu, renksiz bir gazdır. Çok güçlü bir dezenfektan, antimikrobiyal, immün sistem düzenleyicisi ve antioksidandır.
Tarihçe
1840 yılında Avusturyalı kimyager Christian Schönbein tarafından keşfedildi.
I.Dünya savaşında Alman askerlerinin kangren ve benzeri ciddi yaralanmalarında Ozon tedavisi uygulandı.
1995 yılında ABD Sağlık Bakanlığı ozon tedavisini tamamlayıcı tıp uygulaması olarak onayladı. Sonrasıda klinik ve akademik çalışmalar hızla artmış ve ozon tedavisi tüm dünyada medikal alanda yaygın uygulanmaya başlamıştır.
Türkiye de 27 Ekim 2014 tarihli Resmî Gazete de yayınlanan 29158 sayılı yönetmelik ile Ozon tedavi tamamlayıcı tıp uygulaması olarak kabul edilmiştir.
Medikal ozon tedavisi uygulamak için saf oksijenden jeneratör yardımı ile ozon-oksijen karışımı elde edilir.
Ozon Tedavisi Faydaları
- Antibiyotik gibi, bakteri, virüs ve mantarlar üzerine etkili. İnfluenza, Sars, Mers, Covid-19 viral hastalıkların en güncel olanları.
- Bağışıklık sistemini düzenler, otoimmün sistemi güçlendirerek tedavide yardımcı.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Dolaşımı düzenler, pıhtılaşma bozukluklarını tedavide önemli bir destek tedavi,
- Vücudun oksijen kapasitesini artırır, tüm hücrelerin daha iyi fonksiyon görmesini sağlar
- Kas dokularda oluşmuş ağrıları tedavi eder.
- Üreme sistemi fonksiyonlarını düzenler.
Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
- Kan Uygulaması (Majör Uygulama): İşlem sırasında özel silikon set ile alınan kan, ozonlanarak aynı damar yolu ile yeniden verilir. Kan hücreleri ile etkileşime giren ozonun vücuda alınması ile tedavi edici etkileri başlar. Her seansta aynı işlem tekrarlanır.
- Rektal Uygulama: Rektal bölgeden, fitil uygulamaları gibi özel silikon kanül içerisinden ozon gazının doğrudan uygulanmasıdır. Bağırsaklar da faydalı bakterilerin çoğalmasını ve zararlı bakterilerin azalmasını sağlayarak sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler. Buradan karaciğere ve ana dolaşıma katılan ozon kan uygulamasında olduğu gibi etkisini gösterir. Damar yolu açılamayan kişilerde, bebeklerde ve çocuklarda güvenle kullanılabilir. Etkinliği kan ile uygulamaya eşdeğerdir.
- Ozon Aşısı Uygulaması (Minör Uygulama) : Ozona dayanıklı özel enjektör de ozonlanan 2-5 ml kan kas içerisine enjeksiyonla uygulanır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar, kış aylarında koruyucu olarak yapılır.
- Diz içi Ozon Uygulaması: Menisküs, diz kireçlenmesi, osteoartirit ve kronik diz ağrılarında eklem içerisine uygulanan ozon uygulaması ile diz ağrılarında azalma sağlanır.
- Lokal Ozon Uygulaması: Mikroiğneler ile Kas ağrısı, bel ağrısı, boyun ağrısı durumlarında ve bölgesel zayıflama amacıyla kullanılmaktadır.
Seans sayısı ne olmalı ?
Ozon tedavi seanslarının sayısı ve uygulanacak ozon; dozuna, hastanın yaşına, genel durumuna ve hastalığına bağlı olarak hekim tarafından karar verilir. Ozon tedavisinin genellikle haftada 1-3 kez yapılması önerilir.
İyileşme için 8-15 seans tavsiye edilir. İlk 4 seans sonrası kişide uyku artışı ve vücutta onarım fazı başlar, 8. seanstan sonra antioksidan savunma mekanizmasının harekete geçer ve kişi kendini daha enerjik hisseder.
Ozon Tedavisinin Etkinliği
Ozon Tedavi tek başına uygulandığında yüksek başarı elde edilen hastalıklar.
- Modern tedaviye destek şeklinde de uygulanabilir.
- Kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji.
- Enfeksiyon hastalıkları; İnfluenza, Sars, Mers, Covid-19, hepatit, HIV, herpetik enfeksiyonlar ve herpes zoster, papillomavirus enfeksiyonları, onikomikoz ve candida enfeksiyonları v.b.
- Osteomiyelit, plevral ampiyem, fistül ve abseler, enfekte yaralar, yatak yaraları, kronik ülserler, diyabetik ayak ve yanıklar.
- İlerlemiş iskemik hastalıklar.
- Yaşa bağlı maküler dejenerasyon (atrofik formu)
- Lokalize osteoartroz.
- Primer diş kökü çürüklerinde özellikle çocuklarda.
- Oral kavitenin tekrarlayıcı veya kronik enfeksiyonları
- Bartolin ve vajinal candida enfeksiyonları
- Özellikle antibiyotik ve kimyasal dirençli bakteri, virüs ve mantarlar Akut ve kronik
Ozon Tedavisi uygulandığında şaşılacak sonuç elde edilebilen hastalıklar.
Kansere bağlı yorgunluk. Eldeki veriler ozon tedavisi kansere bağlı yorgunluk ve yaşam kalitesini artırmada, kemoterapi, radyoterapinin vücuttaki yan etkilerini azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Henüz kanser tedavisinde kullanımı hakkında
yeterli veri yoktur.
Astım, multifaktöryel olması nedeni ile çok iyi sonuç elde edilen hastalar olmakla birlikte zayıf sonuç alınanlar da vardır.
Modern tedaviye destek olarak kullanıldığında başarının arttığı hastalıklar
- Otoimmün hastalıklar (multipl skleroz, romatoid artrit, crohn,kolitis ülseroza, psoriazis)
- Senil demans
- Pulmoner hastalıklar (KOAH, idiopatik pulmoner fibroz)
- Cilt hastalığı (psoriazis, atopik dermatit)
- Metastatik kanser
- Sepsis
Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Ozon güvenilir ve doğal bir tedavi yöntemidir. Doğru uygulandığında neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur. Aşağıdaki durumlarda ozon tedavisi önerilmez:
- Favizm (G6PD enzim eksikliği) – Bakla Allerjisi
- Tirotoksikoz (Aşırı Troid hormon yüksekliği) döneminde
- İleri derece kansızlık, kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olanlarda
- Kronik ve tekrarlayıcı pankreas iltihaplarında
- Yeni gelişmiş kalp krizi ve beyin kanamalarında
Ozon tedavisinin yan etkisi var mı?
Ozon gazı doğrudan solunduğunda toksik. Göz ve solunum yollarını tahriş edebilir. Bu nedenle ortamda bulunmamasına özen gösterilir.